Λιανεμπόριο, εστίαση: Πότε & Πώς θα ανοίξουν και με προϋποθέσεις !

 


Με σταδιακό τρόπο αναμένεται να αρθεί το lockdown σε διάφορους τομείς της οικονομίας  με απαραίτητη προϋπόθεση την καθολική χρήση της μάσκας .

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε χθες πως το μείζον στην παρούσα φάση είναι ο έλεγχος της πανδημίας, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μη λειτουργήσει η εστίαση την περίοδο των γιορτών.

Η «επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση» .

Το γενικό απαγορευτικό (lockdown)  παρατείνεται μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου .

Ακόμη όμως και το άνοιγμα των όποιων εμπορικών καταστημάτων περνά υπό αυστηρό έλεγχο, καθώς θα προηγηθούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, για να ακολουθήσουν προς τα τέλη Δεκεμβρίου τα πολυκαταστήματα, αν τελικά επιτραπεί η λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του «click away», σύμφωνα με το οποίο:


ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν


ο καταναλωτής προπληρώνει την παραγγελία .


ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, παραλαμβάνει το προϊόν και αποχωρεί, χωρίς να εισέλθει στο κατάστημα.

Η ίδια αυστηρότητα θα διέπει και τη λειτουργία της εστίασης, όποτε και αν αυτή επιστρέψει στην κανονικότητα, αφού θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο. Μπαρ, νυχτερινά κέντρα, θέατρα και σινεμά αναμένεται να μην ανοίξουν καθόλου την περίοδο των εορτών. 


Στο ευρύτερο πλέγμα απαγορεύσεων που θα ισχύσουν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται:


απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό.


απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα.


κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.


απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων .


κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν.



Σχόλια