“Η νύχτα είπε καληνύχτα” . Γιάννης Μωραΐτης ο πρώτος μπουζουξής που έπαιξε στο Ηρώδειο σε ηλικία μόλις 18 χρονών !!

 


Η νύχτα είπε καληνύχτα.

Ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον ιστορικό δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και τον πρώτο μπουζουξή που έπαιξε στο Ηρώδειο 18 χρονών, τον Γιάννη Μωραΐτη.
Ο ανήσυχος χαρακτήρας του τον έφερε δίπλα σε μεγάλους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς.
«Η ιστορία της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής ζει ανάμεσα μας» αναφέρει στο ντοκιμαντέρ η mezzo soprano Αλεξάνδρα Γκράβας για τον Γιάννη Μωραΐτη.
Η αυθεντικότητα που διακρίνει τον Γιάννη Μωραΐτη έγινε «εργαλείο» της Κατερίνας Πανταζοπούλου που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ και κατέγραψε τη ζωή του «τελευταίου φρουρού του μπουζουκιού, του τελευταίου ρεμπέτη μπουζουξή». Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 130 λεπτών.

Ο Γιάννης Μωραΐτης, της παλιάς φρουράς των δεξιοτεχνών του μπουζουκιού, γεννήθηκε 14 Σεπτεμβρίου 1944 στο Μπραχάμι. Στα έξι του άρχισε να μαθαίνει κιθάρα. Ήρθε σε επαφή με το μπουζούκι 13 χρονών και η επαγγελματική του σταδιοδρομία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιλεγμένες εμφανίσεις, άρχισε πέντε χρόνια αργότερα. Με περισσότερα από εξήντα χρόνια στο μπουζούκι, τα πάλκα και τη δισκογραφία, έχει διαγράψει λαμπρή καριέρα, παίζοντας δίπλα σε μεγάλους τραγουδιστές, συνθέτες και μπουζουξήδες, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Λαύκας, Σταύρος Τζουανάκος, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σωτηρία Μπέλλου, Στράτος Διονυσίου, Στράτος Παγιουμτζής, Πόλυ Πάνου, Χρηστάκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Δημήτρης Κοντολάζος, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι.


Σχόλια