Έρευνα σοκ - 350.000-400.000 Έλληνες κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών .

 


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται πως παλεύει με το ψυχολογικό «μαύρο» που προκαλεί η κατάθλιψη. Η εικόνα δεν διαφέρει σημαντικά στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται πως περίπου 4% Έλληνες συμβιώνουν τη συγκεκριμένη διαταραχή και συνεπακόλουθα δύνανται δυνητικά να λαμβάνουν αγωγή.

Εν τούτοις τα αντικαταθλιπτικά χορηγούνται και για την αντιμετώπιση άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως είναι για παράδειγμα η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, από την οποία υποφέρει το 0,5%-1% του πληθυσμού. Μάλιστα, στις πιο βαριές περιπτώσεις συχνά χρειάζεται διπλάσια δόση, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ώστε να ελεγχθούν τα συμπτώματα των ασθενών - σε σύγκριση πάντα με τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια ή βαριά κατάθλιψη.

Παράλληλα όμως στη λίστα των διαταραχών που μπορεί να χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά συμπεριλαμβάνεται και η διπολική διαταραχή (στη χώρα μας έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση περί τα 40.000 άτομα) αλλά και η σχιζοφρένεια.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η λήψη αντικαταθλιπτικών από 350.000-400.000 Έλληνες, συστηματικά ή μη, αποτελεί ένα δεδομένο που φαίνεται να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Σχόλια