Τέμπη, ένας χρόνος μετά: Το δυστύχημα που μάτωσε την Ελλάδα ...


 Πέρασε κιόλας ένας χρόνος απο εκείνο το καταραμένο βραδυ, που ακόμα για ανεξιχνίαστους λόγους  «χάθηκαν» 57 άνθρωποι .. Μια από τις πιο πένθιμες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια υπόθεση, ένα έγκλημα –όπως το χαρακτηρίζει η κοινή γνώμη– που χρήζει διαλεύκανσης, ώστε να μην ξανασυμβεί.

Τις επόμενες ώρες του δυστυχήματος άρχισαν οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για ασυνείδητους «υπεύθυνους», για συστήματα που «δεν λειτουργούσαν», για αμέλειες και παραβλέψεις που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική. Η σοκαρισμένη κοινή γνώμη προσπαθούσε να καταλάβει «πώς γίνεται» να κινούνται δύο τρένα στην ίδια γραμμή, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 2023. Την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος, μαζί με τις αποκαλύψεις για όσα απίστευτα εκτυλίσσονταν στη λειτουργία του σιδηροδρόμου, άρχισαν να γίνονται γνωστές οι ανθρώπινες ιστορίες της τραγωδίας. Τα θύματα δεν ήταν «αριθμοί» ήταν νέοι άνθρωποι, παιδιά, φοιτητές, πατεράδες και μαμάδες, έγιναν «δικοί μας». Οι δίδυμες αδερφές Πλακιά από την Καλαμπάκα και η συνομήλικη ξαδέρφη τους, ο Κύπριος γιος ιερέα, ο αδερφός, η σύζυγος, ο πατέρας με το παιδί του…



Το σύνθημα «Στείλε όταν φτάσεις», που όλοι έχουμε ζητήσει από αγαπημένα μας πρόσωπα, όταν ταξιδεύουν, κυριάρχησε, εκφράζοντας τον πόνο και την αγωνία όλων. Γράφτηκε με γκράφιτι στους τοίχους και στα πανό των μαθητών που βγήκαν στους δρόμους των πόλεων και σχηματίστηκε με σχολικές τσάντες στα προαύλια των σχολείων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, απεργίες και σιωπηρές πορείες πραγματοποιήθηκαν επί σχεδόν όλον τον Μάρτιο, με μεγάλη συμμετοχή.

Πέρα από τους άμεσα υπεύθυνους της τραγωδίας κατά των οποίων ασκήθηκε από την πρώτη στιγμή ποινική δίωξη, η διερεύνηση των βαθύτερων και ουσιαστικότερων αιτιών της, συνεχίζεται έως σήμερα. 

Εσείς εκεί στο σύνταγμα μπορεί να θέλετε να ξεχαστεί , όσο το δυνατότερο νωρίς , για εμάς όμως κυριαρχεί ένα μεγάλο γιατί , και να λάμψη μια έστω φορά η αλήθεια ...


Σχόλια